Ouderen verhuizen het liefst naar Laren of Valkenburg

Dat is bijna twee keer zoveel als de nummer drie op de lijst, Maasgouw, met 13,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van CBS-gegevens. Volgens Slimster is de rust en het bourgondische leven de gemene deler van de gemeenten die hoog scoren.

Voor gemeenten als Laren, Bloemendaal, Heemstede en Bergen (NH.) is het grote aandeel ouderen dat zich er vestigt goed te verklaren. Deze gemeenten staan in de top-10 gemeenten met de hoogste huizenprijzen. Dat zijn bedragen die vermogende zeventigplussers relatief vaker kunnen en willen betalen dan Nederlanders in de overige leeftijdsgroepen. Wat verder opvalt is dat de gemeenten die populair zijn onder ouderen over heel het land verdeeld zijn. De grote steden komen we echter niet tegen: zeventigplussers zoeken overduidelijk de rust van het platteland op.

Utrecht en Amsterdam minst populair
Sterker nog: Utrecht en Amsterdam zijn zelfs de minst favoriete woongemeenten voor Nederlanders boven de zeventig. Slechts 1,7 procent van de 'nieuwe Utrechters' in 2022 was ouder dan zeventig jaar. Voor Amsterdam was dat 1,9 procent. Den Haag komen we in dit opzicht op plek 33 tegen, Rotterdam staat daar twee plaatsen onder. Andere gemeenten waar zich vorig jaar nauwelijks ouderen vestigden waren Reusel-De Mierden, Delft, Terschelling, Waddinxveen, Diemen, Nijmegen en Lopik. In al deze gemeenten was het aandeel zeventigplussers dat ernaartoe verhuisde minder dan drie procent.

Meeste ouderen vertrokken uit Gulpen-Wittem
Bovenstaande wil overigens niet zeggen dat relatief gezien de meeste ouderen dan ook vertrokken uit Utrecht, Amsterdam of een van de andere genoemde gemeenten. Het Limburgse Gulpen-Wittem is namelijk de gemeente waar het grootste gedeelte van de personen die er vorig jaar weggingen ouderen dan zeventig jaar was: 16,1 procent. Limburg is in deze lijst oververtegenwoordigd, want ook de gemeenten Vaals en Valkenburg zagen in 2022 relatief veel zeventigplussers vertrekken. Dat Valkenburg ertussen staat - evenals Laren overigens - mag opmerkelijk genoemd worden, omdat dit dus ook twee gemeenten zijn waar juist veel ouderen naartoe verhuisden. De volledige lijst is te vinden op de website van Slimster.