Honderd dagen scheuren naar je pensioen!

De eerste pensioenaftelkalender geeft kleur aan een zwarte gat! Een kwart van de mensen die op het punt staan met pensioen te gaan, belandt in een kosmisch zwart gat. Boosdoeners zijn een gebrek aan werk en sociale interactie. Zij ervaren een leemte in betekenis en lopen het risico leegte te ervaren. In haar praktijk ontmoet loopbaancoach Joke Kruijf dagelijks mensen die hun pensioen naderen. Een goede voorbereiding, erover nadenken en praten en een flinke dosis humor en zelfspot doen wonderen.

"Er is duidelijk behoefte aan een soort handleiding", vertelt Joke. "Dagelijks spreek ik cliënten over hun reis naar het pensioen. Ze zien er vaak als een berg tegenop en hebben geen idee wat ze straks in hun vrije tijd moeten doen. De kernvraag is natuurlijk hoe je wilt leven als pensionado en hoe het financiële plaatje er straks uitziet. Dat traject begint een jaar voor de pensioendatum. Heb je behoefte aan structuur? Wil je je nuttig voelen? Wat ga je missen? Wil je de wereld rondreizen? Wat gun je jezelf als je met pensioen gaat? Vanuit het idee van het aftellen naar die datum, heb ik deze scheurkalender samengesteld - cartoonist Tom van Dun illustreerde alles treffend. Het verbaasde me eigenlijk dat zoiets nog niet op de markt was!"

Kleur aan het zwarte gat
Voor velen is de pensioenleeftijd iets waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Voor een kwart van de mensen is de overgang van een werkend bestaan naar dagen zonder wekker een lastige. Het plotselinge verlies van doel en passie wordt gezien als het zwarte gat. Zo'n 80% is onvoorbereid en het zwarte gat ligt op de loer. Door een plan te maken voor de dagen en een doel te stellen, krijgt de pensioenperiode kleur.

Geldende tips
Geld is voor veel toekomstige pensionado's een grote zorg. Tijdens de gesprekken bij Kruijf wordt benadrukt dat het belangrijk is inzicht te krijgen in wat er financieel (mogelijk is) en om te (blijven) investeren in relaties, hobby's en mogelijk vrijwilligerswerk. Maar ook het volgen van een studie of het maken van reizen zijn doelen waarvoor gepensioneerden nu tijd hebben om op te pakken. Kruijf: "Voor alle belangrijke keuzes adviseer ik altijd dat mensen in beweging blijven en hun sociale contacten actief onderhouden."

Schippersdochter Joke Kruijf
Als schippersdochter uit Rijnmond was Joke al vroeg autonoom en zelfstandig. Vanaf de rijnaak waarop ze haar jonge jaren doorbracht, leerde ze om in weer en wind door te gaan. Slecht weer bestond niet. Op haar zesde kwam ze op het internaat in een wereld van gelijkgestemden terecht. De vroege kennismaking met een andere wereld heeft geleid tot het verwerven van vaardigheden om met diversiteit in verschillende omgevingen of situaties om te gaan. Ze ontdekte dat het belangrijk is om authentiek te blijven en vanuit haar eigen kern om te gaan met de omgeving, mensen en mogelijkheden. Kruijf meestert het coachen van pre-pensionado's – en anderen – door haar inzicht en ervaring in een (snel) veranderende wereld.
Meer weten? Kijk op klantklik.nl