Duurzaam wonen slimme keuze voor jong en oud

Bent u op zoek naar een comfortabele, energiezuinige woning, of wilt u uw huidige thuis verduurzamen? Vanaf 2024 zijn er wijzigingen in hypotheekregels en subsidies met nieuwe kansen om dit te realiseren. Jong en oud kunnen profiteren van deze veranderingen, juist nu loont het om duurzaam wonen te omarmen.

Het energielabel van uw woning speelt vanaf 2024 een sleutelrol bij de financiering. Koopt u een huis of appartement met een beter label dan kunt u meer lenen, tot 50.000 euro. Met een slechter label kunt u tot 20.000 euro extra lenen. Mits u het geld besteedt om te verduurzamen, bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Met dit doel lenen kan ook voor uw huidige woning. Zo wordt het aantrekkelijker om een minder energiezuinig huis duurzaam te verbouwen. De overheid heeft de hypotheekregels aangepast om duurzaamheid te stimuleren; een beter energielabel maakt de woning aantrekkelijker en waardevoller voor potentiële kopers.

Meer subsidie voor verduurzaming
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is per 2024 uitgebreid en dekt nu meer maatregelen. Zo zijn de eisen voor verduurzaming van monumenten versoepeld en is er een extra bonus bovenop de bestaande subsidie als u kiest voor biobased isolatiematerialen.

Deze subsidie is beschikbaar voor vijf categorieën: isolatiematerialen, warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen (inductiekookplaat). De ISDE-subsidie loopt door tot 2030, met jaarlijks nieuw budget. Over het algemeen wordt tachtig procent van de subsidieaanvragen binnen vijf weken uitbetaald, u moet de kosten eerst zelf financieren.
Gratis e-book Woontlekker

Over de wijzigingen van regels, richtlijnen en subsidies per 2024 kunt u bij Woontlekker het e-book ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’ downloaden. Ook met informatie over andere subsidieregelingen en een overzicht van bestaande regelingen, ook voor VvE’s.

Energielabel leenbedragen afbeelding 2