Vijf Franse stedentrips met de trein

Maak eens een stedentrip per trein naar Frankrijk deze nazomer! Je bent er immers in een mum van tijd dankzij goede verbindingen. Ideaal dus voor een paar dagen weg. Hieronder geven wij vijf tips voor stedentrips die gepaard gaan met een hoop historie, cultuur & erfgoed, gastronomie en groen.

Foto: Centrum van Lille ©Laurent Javoy

Lille | Noord-Frankrijk (2u40 vanaf Rotterdam, 1 overstap in Brussel)
Zit ik in Frankrijk? Ben ik in Vlaanderen? Lille, gelegen aan de rivier de Deule, is een prachtige mix van twee culturen en kent een rijke historie. Het oude centrum heeft een middeleeuws stratenpatroon, maar je komt ook zeventiende-eeuwse bakstenen huizen, art deco en streetart tegen. Niet voor niets dus dat de stad in 2004 is uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa! Breng vooral een bezoek aan het Palais des Beaux-Arts, het museum voor moderne kunst LaM in Villeneuve d’Asq en het bijzondere museum La Piscine in Rou baix dat in een voormalig zwembad is gehuisvest. Om op te gaan in het lokale leven kun je op de vele gezellige terrasjes neerstrijken voor een goed glas bier. En houd standaard het eerste weekend van september vrij, want dan organiseert Lille de grootste braderie van Europa!

Rouen AangepastOnze-Lieve-Vrouwekathedraal ©Visit Rouen

Rouen | Normandië (5u vanaf Rotterdam, 1 overstap in Parijs)
Bij Rouen denk je wellicht gelijk aan de indrukwekkende gotische kathedraal die door Monet meerdere malen is geschilderd. Ook andere impressionistische kunstenaars als Pissarro en Sisley zijn gevallen voor de charme van Rouen; de ‘stad van 100 klokkentorens’ vanwege de vele kerken. In 2021 is de sfeervolle universiteitsstad door Unesco erkend als Creative City op het gebied van gastronomie vanwege het culinaire erfgoed en de innovatieve keuken. Om dit zelf te ervaren, kun je op 14 en 15 oktober naar het foodfestival ‘Fête du ventre et de la gastronomie’. Andere absolute aanraders: het monumentale uurwerk ‘Gros Horloge’, de middeleeuwse begraafplaats Aître Saint-Maclou, de talloze vakwerkhuizen en het Maison Sublime (het oudste joodse monument van Frankrijk). Bovendien kun je goed fietsen langs de oevers van de Seine. En wist je dat een derde van de metropool uit bos bestaat? Drie bosgebieden hebben zelfs het label ‘Forêt d’exception’ verkregen!

Nancy AangepastArc Héré ©Bertrand Jamot

Nancy | Oost-Frankrijk (4u45 vanaf Rotterdam, 1 overstap in Parijs)
Nancy, de historische hoofdstad van de hertogen van Lotharingen, is dynamisch met veel groen. Hoewel de stad uit de 11e eeuw dateert, voert art nouveau de boventoon in het straatbeeld. Kijk maar naar de Villa Majorelle! Het Musée d e l’École de Nancy is zelfs volledig gewijd aan deze kunststroming. Ook kun je niet heen om de Place Stanislas: een van de mooiste pleinen ter wereld met smeedijzeren poorten versierd met bladgoud. Samen met de Place d’Alliance, de Place de la Carrière en de triomfboog Arc Héré staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je wilt ontspannen, dan kun je terecht bij het spiksplinternieuwe Nancy Thermal waar je kunt baden in heilzaam warm water van 35°C dat op 800 meter diepte wordt gewonnen. Om de omgeving te verkennen op de fiets, raden we het ‘Moezelrondje’ aan van 85 kilometer. Vergeet niet om iets lekkers mee te nemen voor onderweg, zoals het fameuze bergamotsnoepje.

Orléans AangepastOrléans aan de Loire ©Travel Insight

Orléans | Centre-Val de Loire (5u30 vanaf Rotterdam, 1 overstap in Parijs)
Orléans, ‘Ville d’art et d’histoire’, is onlosmakelijk verbonden met de heldin Jeanne d’Arc die hielp om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453). De stad ligt aan de Loire – de langste rivier van Frankrijk – die zich leent voor watersporten, maar waarlangs je ook kunt wandelen of fietsen (Loire à vélo). Het hart van de stad vormt de Place du Martroi vanaf waar het niet ver lopen is naar de kathedraal Sainte-Croix, het Musée des Beaux-Arts, de Rue de Bourgogne voor winkeltjes, cafés en restaurants of naar de brug George V. Bovendien is een bezoek aan de Loirevallei niet compleet zonder kastelen, dus ga eens naar het kasteel van Meung-sur-Loire of dat van La Ferté Saint-Aubin in de bos- en waterrijke streek de Sologne. Verder staat Orléans bekend om z’n azijn, mosterd en kweeperenjam: leuk als souvenir!

Dijon AangepastChâteau de Brochon ©Office de Tourisme de Dijon - Atelier Démoulin

Dijon | Bourgogne (5u vanaf Rotterdam, 1 overstap in Parijs)
Een van de smakelijkste steden van Frankrijk! Je kent Dijon natuurlijk van de mosterd, maar het is ook de toegangspoort tot prestigieuze wijngaarden die je op de Route des Grands Crus kunt ontdekken. Om alles over wijn te leren, moet je naar de Cité internationale de la Gastronomie et du Vin met bars, restaurants, winkels, tentoonstellingen en workshops. Dijon vormt ook de noordelijke punt van de zogenaamde Vallei van de Gastronomie en je kunt er op verschillende dagen naar de markt in Les Halles. Tussen het eten en drinken door kun je de uilenroute (Parcours de la Chouette) volgen die je al wandelend langs leuke winkels, vakwerkhuizen en de belangrijkste monumenten van het historisch centrum leidt. Denk aan het Hertogelijk Paleis waarin het Musée des Beaux-Arts zit gevestigd (een van de gratis musea van Dijon), het herenhuis H&o circtel de Vogüé en de kathedraal Saint-Bénigne. Is het mooi weer? Geniet dan van het groen, bijvoorbeeld in de Jardin Darcy, de botanische tuin Jardin de l’Arquebuse of het Parc de la Colombière.

Krijg je maar geen genoeg van de Franse steden? Plak er dan nog een paar dagen Parijs aan vast als je toch met de trein reist. Die Thalys (Eurostar vanaf 1 oktober 2023) naar Nederland kan nog wel even wachten!