Luxemburg: wandelen, historie en gezelligheid!

Het Groothertogdom Luxemburg is een pareltje dichtbij huis. Het heeft een adembenemend landschap, een kosmopolitische hoofdstad, fascinerende cultuur en sprankelende wijnen. En dat allemaal dicht bij de bekende autoroute naar het zuiden. Toch maar eens de afslag nemen en het land ontdekken?

Door kloven en spleten
De regio Mullerthal, in het noorden-oosten van Luxemburg wordt wel liefkozend Klein Zwitserland genoemd. Niet zozeer vanwege de hoge bergen, want die zijn er niet. Het zijn maar heuvels. De rotsformaties daarentegen doen wel erg aan Zwitserland denken. Ze tekenen het landschap van het Mullerthal. De Mullerthal Trail, een 112 kilometer tellende wandelpad loopt hier dwars doorheen. Trek je wandelschoenen maar aan.
De Trail is verdeeld over drie routes. Aansluitend is er een uitgebreid netwerk van kleinere wandelpaden van 4 tot 14 kilometer. Deze trail en wandelpaden brengen je door een natuurgebied waar duizenden jaren geleden de enorme zandstenen formaties zijn gesplitst door aardverschuivingen. Hierdoor ontstonden machtige kloven en spelonken. Je loopt via uitgehakte trappetjes, langs wanden van soms wel vijftig meter hoog bedekt met mos en varens.

Tekst: Mirjam Preusterink 
Beeldmateriaal: Nick Preusterink

De hoge bomentoppen zijn zo dicht bijeen gegroeid dat ze vanuit de verte een groen tapijt lijken te vormen, waardoor het zonlicht als een gloed door heen schijnt. De stilte van het bos wordt alleen verstoord door vogelgekwetter en het geluid van snelstromend water. Wanneer dat geluid overgaat in een donderend geraas ben je aangekomen bij de Schiessentümpel, een schilderachtige waterval. Vanonder een boogbruggetje denderen drie evenwijdige stromen naar beneden. Dit zal ongetwijfeld het meest gefotografeerde bruggetje van Luxemburg zijn. Klimmend vanuit het bos bereik je het Berdorfer plateau, een spectaculaire canyon met een adembenemend vergezicht. Fantastisch! Het Mullerthal is een ongekend stukje natuur, waar je elke minuut wilt blijven stilstaan om foto’s te maken of gewoon te genieten van de stilte om je heen.

Oudste stad
Echternach is de hoofdstad van de regio Mullerthal en ook de oudste stad van Luxemburg. Een pittoreske plek met zo’n 5000 inwoners die trots zijn op hun eeuwenoude geschiedenis. Het stadje is niet heel groot, maar toch is er verrassend veel te doen en te zien. Je kunt hier dwalen door de charmante middeleeuwse binnenstad met geplaveide straatjes, oude stadsmuren en patriciërs huizen die goed bewaard zijn gebleven. Niet te missen zijn de Willibrordbasiliek en de oude St. Peter en Paulkerk, al sinds lange tijd het stralende (religieuze) middelpunt. Maar Echternach is vooral bekend door haar katholieke Springprocessie. Deze mars wordt al sinds de middeleeuwen gehouden en staat op de lijst van Unesco werelderfgoed. Jaarlijks op dinsdag na Pinksteren trekken er duizenden pelgrims, locals en toeristen door de straten te springen en te dansen. Wanneer je ’s avonds door het stadje loopt is er een grote kans dat er buiten op een groot vuur wordt gekookt zoals in de Portugese keuken. In de jaren zeventig kwamen Portugezen om hier te werken, velen bleven hangen en vormen nu een grote bevolkingsgroep.

Terras stad Luxemburg Aangepast

Een huis met een ziel
De Mullerthal Trail loopt dwars door het kleine dorpje Girsterklause. Tussen zacht glooiende heuvels en uitgestrekte velden met een paar huizen en het oudste bedevaartkapel van Luxemburg is het een decor van rust. Hier kocht televisiepresentatrice en kookboekenauteur Theresa Baumgärtner een oude vervallen boerderij. Na een grondige renovatie is Hazelnut House een prachtige en sfeervolle plek om te verblijven. Regelmatig kookt Theresa met voornamelijk streekproducten de sterren van de hemel voor haar gasten. Gezamenlijk met de andere gasten zit je aan een grote tafel te eten: het typische Franse table d’hôtes. www.hazelnut-house.com

De stad Luxemburg koestert de geschiedenis, maar leeft volop
Ongeveer een half uur rijden en je bent in de stad Luxemburg, de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. Het is één van de belangrijkste financiële centra ter wereld en de stad van oude forten, groene stadsparken en UNESCO werelderfgoed. Maar het heeft nog veel meer te bieden: chique winkels, fascinerende cultuur en ontelbare restaurants. Dit zorgt ervoor dat Luxemburg een reputatie verdient van een indrukwekkende en betoverende metropool.

Wie denkt dat Luxemburg een ingedutte stad is, komt er al snel achter dat dit een grote vergissing is. Het is de zetel van talrijk internationale bedrijven en dit zorgt voor een mix van vele nationaliteiten en culturen. Hierdoor zijn er toprestaurants, kunst en architectuur op wereldniveau. De schoonheid van de hedendaagse bouwwerken wordt gecombineerd met de charme van de middeleeuwse resten. Het is uitgegroeid tot één van de rijkste steden van Europa, maar heeft toch haar gemoedelijke en vriendelijke sfeer behouden. Als het een beetje lekker weer is, zitten de terrassen vol en wordt er geflaneerd door de goedgeklede Luxemburgers, jong en oud. En trouwens het Lëtzebuergs is een mooi taaltje: een mengeling van Frans en Duits, met als je goed luistert een snufje Nederlands.

Terras stad Luxemburg Aangepast

Luxemburg bestaat uit een historisch gedeelte en het nieuwe zaken- en financiële centrum Kirchberg. De sfeervolle groene stad is ideaal per fiets te ontdekken. Op diverse plekken kunnen blauwe ‘velo’s’ gehuurd worden en op een willekeurige andere plek weer ingeleverd worden. Het hoogteverschil zorgt ervoor dat het soms hard werken is, maar je krijgt er wel prachtige panoramaplaatjes voor terug.

Kazematten
De belangrijkste attractie van de historische stad zijn de Kazematten (bunkers), een indrukwekkend militair netwerk van ondergrondse gangen en ruimtes die in de rotsen boven de oude binnenstad zijn uitgegraven. Het complex deed dienst als schuilplaats voor de bevolking tijdens verschillende oorlogen en vanuit hier werd de stad verdedigd tegen de vijand. Het uitzicht over de vallei vanuit de verschillende schietgaten is adembenemend.

Bloeiende cultuurstad
Het MUDAM is een museum voor eigentijdse kunst. Het fraaie modernistische gebouw, dat door de architect I.M. Pei (die ook verantwoordelijk was voor de glazen piramide van het Louvre) werd ontworpen, prijkt op de fundamenten van een 18e-eeuws fort. Het verbindt de oude stad met het nieuwe financiële centrum van Luxemburg. En het toont daarmee de liefde voor historie en het geloof in de toekomst van de stad. Op een steenworp van de MUDAM bevindt zich het prestigieuze Philharmonie concertgebouw, een ander architecturaal juweeltje op de hoogvlakte van Kirchberg. Het gebouw, met zijn gedurfde ronde vormgeving en uniek lichtval is van binnen fascinerend om te bekijken.

Eten Hazelnut Aangepast

Sprankelende wijnen en crémants
Het Groothertogdom Luxemburg heeft meer te bieden dan alleen zijn gezellige hoofdstad en adembenemende natuur. Een gunstig klimaat, de glooiende heuvels en vruchtbare grond langs de Moezel zijn ideaal voor het verbouwen van verschillende druivensoorten, zoals de Riesling en de Pinot Blanc. Het zorgt voor de productie van uitstekende wijnen en crémants. In Frankrijk is ooit bepaald dat alleen de sprankelende wijnen uit de Champagnestreek, de naam champagne mogen voeren. De naam crémant is gecreëerd voor de wijnen die ook volgens de méthode traditionelle worden gemaakt, maar uit andere gebieden komen. Verschillende wijnboeren openen hun gaarden en kelders voor bezoekers. Je kunt hier een rondleiding krijgen en wijn proeven.

Luxemburg heeft een primeur
Het is het eerste land ter wereld waar openbaar vervoer helemaal gratis is. Of je nu de bus, tram of trein neemt: je hoeft geen kaartjes meer te kopen. Alleen voor de 1ste klas wordt nog een bescheiden toeslag gevraagd. Eén ding is zeker: de warme gastvrijheid gecombineerd met de vele culturele en culinaire hoogtepunten en de pracht en rust van de ongerepte natuur zorgen ervoor dat Luxemburg een geweldige bestemming is om te bezoeken. Voor meer informatie bezoek de inspirerende website www.visitluxembourg.com/nl