Elegant Ierland

Dat Ierland een oude ziel heeft is zonneklaar wanneer u een rondreis door dit adembenemende land maakt. Van de traditionele stenen muurtjes die vroeger de scheiding tussen iemands grond en die van de buurman aanduidden, tot de eeuwenoude pubs waar reizigers kwamen voor een slaapplek en een warme maaltijd - het culturele erfgoed van Ierland is uitstekend bewaard gebleven. In vrijwel iedere streek vindt u romantische kastelen die soms tot ruïnes vervallen zijn maar vaak nog in perfecte staat verkeren. Wist u dat een aantal van deze kastelen en manor houses, zoals de landhuizen van Ierland ook wel genoemd worden, omgetoverd zijn tot hotels? Hier kunt u comfortabel overnachten en genieten van de grandeur van vroegere tijden. Bij BBI Travel maakt u een georganiseerde rondreis waarbij u uitsluitend in deze oude landhuizen verblijft. Een unieke manier om het mooiste van Ierland te ontdekken.

©Foto John Carver: Ierland heeft een oude ziel 

Intrigerende geschiedenis
Gaat u op vakantie naar Ierland, dan loont het om u van tevoren in de lange geschiedenis van het land te verdiepen. Die is namelijk bijzonder interessant! Vlak voor het begin van onze jaartelling trokken de eerste Kelten van het Europese vasteland naar Ierland. Zij namen het paganisme met zich mee waarin meerdere goden en godinnen, magie en folklore centraal stonden. Terwijl de Keltische cultuur in de rest van Europa langzaamaan verdween door de uitbreiding van het Romeinse Rijk, bleef deze in Ierland bestaan. Hierdoor vindt u in Ierland vandaag de dag nog veel goed bewaard gebleven Keltische ruïnes, zoals het mystieke 5e-eeuwse Glendalough klooster of de spectaculaire Rock of Cashel. Maar ook de recentere geschiedenis van Ierland is fascinerend. Van de jarenlange hongersnood die het land teisterde tot massale emigratie en bloedige opstanden tegen de Britse overheersers - het heeft de Ierse cultuur gevormd tot wat die nu is.

©Foto: Glendalough klooster

The Big House Era
Terug naar de vele kastelen en landhuizen die Ierland rijk is. Verreweg de meeste van deze architecturale uitspattingen zijn gebouwd in de Big House Era, het tijdperk in de 18de en 19de eeuw waarin protestantse Engelse militairen door Oliver Cromwell voor hun inzet beloond werden met land dat van katholieke Ierse eigenaren afgepakt was. Zo werden ongeveer 7.000 Engelse families grootgrondbezitter in Ierland. Zij stelden hun nieuwe rijkdom graag tentoon door op het verkregen land zo extravagant mogelijke huizen te bouwen. De binnenkant van deze huizen reflecteerde de buitenkant, met weelderige ontvangsthallen waar extravagante kroonluchters en zware fluwelen gordijnen de plafonds en muren bekleden en decadente balzalen waar grote feesten werden gegeven. Wanneer u de rondreis Kastelen & Manors bij BBI Travel maakt, dompelt u zich even onder in de luxe en grandeur van toen.

De rondreis
Wanneer u een rondreis via BBI Travel boekt, wordt alles voor u geregeld. U gaat dus met een gerust hart op reis. Maar hoe ziet zo’n rondreis er nu precies uit?

Clontarf Castle Hotel
U begint uw reis in het prachtige Clontarf Castle Hotel, op slechts 4km afstand van het bruisende stadscentrum van Dublin. Hier heeft men het oude met het nieuwe gecombineerd. Het hoofdgebouw is een middeleeuws kasteel waar de oude elementen goed bewaard gebleven zijn. De hotelkamers zijn echter eigentijds ingericht en van alle gemakken voorzien. U verblijft twee nachten in Clontarf Castle, zodat u rustig de binnenstad van Dublin kunt ontdekken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het wereldberoemde Guinness Storehouse, waar het zwarte bier met de romige schuimkraag gebrouwen wordt. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de beroemde Celtic Night muziekshow.

©Foto Clontarf Castle: Clontarf Castle wordt ‘s avonds prachtig verlicht,

Abbeyglen Castle Hotel
U steekt via het binnenland over naar Connemara, dat aan de westkust van Ierland ligt. Dit ruige natuurgebied is bijzonder charmant, met heuvels die wel duizend kleuren groen lijken te bevatten, oude cottages omzoomd door stenen muurtjes en klaterende beekjes. U verblijft twee nachten in Abbeyglen Castle, een fantastisch oud landhuis dat uitkijkt over de één van de fjorden van Ierland. Abbeyglen staat bekend om haar gezellige muziekavonden en heerlijke eten. De gastheer ontvangt u met open armen en zorgt er persoonlijk voor dat u een onvergetelijke avond beleeft. Vergeet tijdens uw verblijf niet het sprookjesachtige Kylemore Abbey te bezoeken. Dit actieve nonnenklooster is nog altijd in gebruik als thuisbasis van de Benedictine Order van Zusters.

Het magnifieke Abbeyglen Castle Hotel credit Abbeyglen Castle Hotel Aangepast©Foto Abbeyglen Castle: Het magnifieke Abbeyglen Castle Hotel

Gregans Castle Hotel
Van Abbeyglen rijdt u zuidwaarts naar Ballyvaughan voor twee overnachtingen in het Gregans Castle Hotel. Dit intieme, luxe landhuis sleepte over de jaren veel prijzen in de wacht voor haar uitmuntende service. Gastheer en eigenaar Simon Haden verwelkomt u met de echte Ierse gastvrijheid. Wat het verblijf in Gregans Castle zo bijzonder maakt, is het bijzonder goede restaurant. Echte bourgondiërs kunnen hier genieten van de lekkerste fine dining gerechten en bijpassende wijnen en whisky’s. Gregans Castle is bovendien een goede uitvalsbasis voor een tochtje naar de mystieke rotsformaties van The Burren en de wereldberoemde Kliffen van Moher.

Cliffs of Moher, Co. Clare, Ireland©Foto Chris Hill: de adembenemend mooie Kliffen van Moher

Carrig Country House
Na uw bezoek aan Gregans Castle Hotel reist u verder naar het luxueuze landhuis Carrig Country House, dat gelegen is aan de oevers van het romantische Caragh Lake. Het is de perfecte plek om tot rust te komen. Geniet van een goed boek en een glas wijn bij het knapperende haardvuur terwijl u zo nu en dan even opkijkt om het uitzicht over het serene meer te bewonderen. Vanuit het hotel kunt u prachtige dagtochtjes maken naar het schiereiland Dingle of het adembenemend mooie nationale park van Killarney. Daarnaast is het hotel ook perfect om de beroemde Ring of Kerry te rijden. Maak een wandeling bij het spectaculaire Gap of Dunloe of neem de boot naar de prachtige Skellig Islands.

Het restaurant bij Carrig House credit Carrig House Aangepast©Foto Carrig House: het restaurant bij Carrig House

Killiane Castle Country House
Vanuit Carrig Country House vervolgt u uw route naar Wexford, voor een verblijf van één nacht in het prachtige Killiane Castle Country House & Farm. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de middeleeuwse kastelen Cahir Castle en het eerdergenoemde Rock of Cashel. In Cahir vindt u ook de beroemde Swiss Cottage, een hele bijzondere cottage met een rieten dak. Het hotel bestaat uit twee gedeeltes - het 14e-eeuwse Killiane Castle en de nog altijd werkende herenboerderij die ertegenaan gebouwd is. In het hotel wordt een heerlijk ontbijt geserveerd met verse producten van de eigen boerderij.

The Swiss Cottage in Cahir credit Luke Myers Aangepast©Foto Luke Myers: The Swiss Cottage in Cahir

Fitzpatrick Castle Hotel
Het einde van de reis is al bijna in zicht, maar onderweg terug naar Dublin komt u door het prachtige nationale park van de Wicklow Mountains. Hier wisselen bergen, bossen, veengronden en heidevelden elkaar af, die weerkaatst worden door de heldere meertjes. In de Wicklow Mountains vindt u ook de goed bewaard gebleven ruïnes van het eerdergenoemde 5e-eeuwse Glendalough klooster. Houdt u van tuinen? Breng dan vooral ook een bezoek aan de weelderige tuinen van het landgoed Powerscourt. Uw laatste overnachting brengt u door in het Fitzpatrick Castle Hotel in Killiney, een voorstad van Dublin.

De tuinen van Powerscourt zijn een bezoekje waard credit Tourism Ireland Aangepast©Foto Tourism Ireland: De tuinen van Powerscourt zijn een bezoekje waard

Beleef het zelf
Bent u enthousiast geworden? Boek uw rondreis langs de mooiste kastelen en manors dan vandaag nog bij BBI Travel. Deze tour operator organiseert al sinds 1963 reizen naar Ierland en is een echte specialist. De reisspecialisten van BBI Travel kennen het Ierland op hun duimpje en adviseren u graag.