Erik Scherder: "We moeten ervoor zorgen dat dagelijks bewegen weer normaal wordt"

Of hij nu in een televisieprogramma, een bijeenkomst in het land of voor een volle collegezaal staat, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Erik Scherder is hoogleraar klinische neuropsychologie en kan als geen ander op een begrijpelijke manier de werking van onze hersenen uitleggen.

Hij is inmiddels 71 jaar en nog niet van plan om met pensioen te gaan: want cognitieve uitdagingen geeft een betere bescherming tegen ouderdomskwalen. Dingen doen die moeite kosten, je brein uitdagen en weerstanden overwinnen. Volgens de hoogleraar is dit enorm belangrijk voor de gezondheid. Het menselijke brein ligt hem aan het hart. Vooral daarom vindt hij het werk van het Nederlandse Herseninstituut zo belangrijk. “Hier doen een grote groep enthousiaste en bevlogen onderzoekers baanbrekend werk om beter te begrijpen hoe het brein werkt. Als we dat weten kunnen we oplossingen vinden voor hersenaandoeningen.” 

Interview: Mirjam Preusterink
Beeldmateriaal: Annette Kolkman

Verder lezen? Voor € 14,50 per jaar heeft u volledig toegang op vijftigplusonline.nl en kunt u alle artikelen lezen. Klik hier voor een digitaal abonnement.