Natuurtips voor het najaar!

Wat is er lekkerder dan op een herfstige dag een fijne wandeling te maken? Dat kan bijvoorbeeld op een van de bosroutes, paddenstoelenroutes of langeafstand routes van Natuurmonumenten. Zeg je herfst, zeg je paddenstoelen. De anders onzichtbare schimmeldraden vormen vruchtlichamen, de paddenstoelen, en verspreiden zich via sporen. 

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?
Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan minuscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantenmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Natuurmonumenten laat dood hout daarom vaak liggen. Het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

Foto's: @Natuurmonumenten:
René Koster en
Roelof Bos

Vliegenzwam
De klassieker onder de paddenstoelen, bijna iedereen kent hem wel. Je ziet ze in het bos of langs lanen vaak onder berken, eiken, beuken en lindes staan of onder naaldbomen. Geen toeval, want met bomen hebben vliegenzwammen een innig verbond. De schimmeldraden zijn vergroeid met boomwortels. Via die draden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom. En de schimmel krijgt via de boomwortels suikers. Wil je hier meer over lezen, check dan: www.natuurmonumenten.nl/paddenstoelen-in-het-bos-herkennen

Vogelhuisje ophangen
De herfst is dé tijd om een nestkastje op te hangen. Dan kunnen vogels erin schuilen als het koud en nat is en zo kunnen ze in het vroege voorjaar gelijk aan de slag. Hier vind je meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/tuin/zo-maak-je-een-nestkastje

Nu tijd voor laatbloeiers
Het gaat slecht met de natuur. En wat weg is, komt niet vanzelf terug. Maar leve de laatbloeiers. Ga aan de slag in je tuin of op je balkon en geef met laatbloeiers de natuur de ruimte. Het najaar is het nieuwe tuinseizoen. Zie voor meer informatie en het gratis actiepakket: https://www.natuurmonumenten.nl/leve-de-laatbloeiers

Tuin winterklaar maken
En als je dan toch bezig bent, dan kun je gelijk je tuin winter- en dierenklaar maken. Het goede nieuws, hoe minder je doet hoe beter. Want van orde en netheid worden de dieren eigenlijk niet zo blij. Zo houden egels meer van rommelhoekjes waar ze ‘s winters in weg kunnen kruipen. En uitgebloeide planten zitten vaak vol hapklare zaden en schuilplekken voor insecten.
www.natuurmonumenten.nl/nieuws/hoe-maak-je-je-tuin-winterklaar-10-tips-voor-de-herfst

Ga mee op pad dit najaar! Een greep uit excursies en activiteiten:

  • Ga op een woensdag of zaterdag mee op expeditie over de schorren en kwelders van Texel. Op weg naar de lepelaarkolonie loop je tussen heerlijk geurende zeealsem en laat de boswachter je de kruidige planten proeven. Doorkruis kronkelende kreken en struin naar het Wad. 

    Kijk hier voor meer informatie.

  • Mindfulness in het Metbroekbos: Tegenwoordig hebben we allemaal veel aan ons hoofd. Mindfulness helpt je om bewuster te leven. Doe je mee in het mooie Metbroekbos? Datum: 28 september 14:00-16:30. Kijk hier voor meer informatie.
  • Varen en vleermuizen kijken op de Nieuwkoopse Plassen: Speur tijdens deze spannende boottocht naar jagende vleermuizen op de Nieuwkoopse Plassen. We varen gewapend met fijngevoelige opsporingsapparaatjes en schijnwerpers uit om vleermuizen in het donker geruisloos te zien jagen op insecten. Diverse vrijdag- en zaterdagavonden.  Kijk hier voor meer informatie.
  • Sterrenwandeling op Schiermonnikoog: Schiermonnikoog is uitgeroepen tot de donkerste plek van Nederland. Tijdens de sterrenwandeling kom je van alles te weten over sterren en planeten, de maan, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Bij helder weer besteden we uiteraard veel aandacht aan de sterrenbeelden die op dat moment te zien zijn, maar ook bij bewolkt weer is deze wandeling door de duisternis beslist de moeite waard. Diverse data in het najaar. Kijk hier voor meer informatie.
  • Wandel mee met de boswachter: Door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht. Beleef samen de verhalen van de nieuwe natuur op deze bijzondere plek. Deze dagbouwgroeve is ontstaan door de winning van kalksteen door de Eerste Nederlandse Cement Industrie. In 2018 stopte de winning van kalksteen en greep de natuur haar kans. Kijk hier voor meer informatie.

Kijk voor alle activiteiten van Natuurmonumenten op: natuurmonumenten.nl/agenda