In een Participatiekoor kunnen mensen met dementie mee blijven doen

Vijf jaar geleden werd in Haarlem het eerste inclusieve koor voor mensen met dementie opgericht. Een oratoriumkoor waarin mensen met dementie samen met een mantelzanger en onder begeleiding van een professioneel orkest de hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach zingen. Wat niemand voor mogelijk hield is inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Vorige maand vierden drie Participatiekoren in Haarlem, Delft en Hilversum samen met het Holland Symfonie Orkest hun eerste jubileum.

Mantelzanger Bregje met haar moeder

Als in 2018 op het terras van het Museum van de Geest in Haarlem het eerste Participatiekoor wordt opgericht wil bijna niemand geloven dat het koor kans van slagen heeft. Mensen met dementie kunnen de Matthäus Passion van J.S. Bach toch helemaal niet meer zingen? Ook dirigent Felix van den Hombergh en muziektherapeut Jacinta van Hesselingen vinden het idee nogal ambitieus. Hoe moet je mensen die moeite hebben met het lezen van een partituur dirigeren? En hoe krijg je ze überhaupt in het repetitielokaal? Veel mensen met dementie zijn voor hun mobiliteit afhankelijk van anderen. En wiens verantwoordelijkheid is het als ze tijdens een repetitie de kuierlatten nemen?

Verder lezen? Voor € 14,50 per jaar heeft u volledig toegang op vijftigplusonline.nl en kunt u alle artikelen lezen. Klik hier voor een digitaal abonnement.