De eerste Wandelaar des Vaderlands

De Koninklijke Wandelbond Nederland benoemt vanaf februari 2024 de allereerste Wandelaar des Vaderlands. Mediaverslaggever en wandelfanaat Lana Witte-de Wit draagt de komende twee jaar deze eretitel en heeft als missie om het wandelen bij iedereen nog hoger op de agenda te krijgen. “Meer en betere wandelpaden en meer aandacht voor georganiseerde wandeltochten, daar strijd ik voor!”

Een Dichter des Vaderlands, een Fotograaf des Vaderlands en een Denker des Vaderlands kennen we al, maar de eretitel Wandelaar des Vaderlands is nieuw. Koninklijke Wandelbond Nederland en mediaverslaggever en wandelliefhebber Lana Witte-de Wit zagen beide meteen mogelijkheden. “Samen willen wij zoveel mogelijk mensen aan het wandelen krijgen. Wandelen is niet alleen goed voor je gezondheid, het houdt je zowel fysiek als mentaal fit. Het is ook een laagdrempelige, goedkope vrijetijdsbesteding die je laat genieten van de prachtige plekken die ons land te bieden heeft”, aldus de nieuwbakken Wandelaar des Vaderlands.

Videoserie
De Wandelaar des Vaderlands start op vrijdag 2 februari met de videoserie ‘Wandel.nl presenteert: Wandelaar des Vaderlands’. Deze wordt gelanceerd via de kanalen van Wandel.nl, de grootste wandelcommunity van Nederland. Lana Witte-de Wit werkt als reporter voor onder meer Hart van Nederland, Omroep Max en Omroep West waar zij in of buiten beeld verslag doet. Daarnaast post zij als @Wandelvlogger haar belevenissen als wandelaar. Gijs Janssen, directeur-bestuurder KWbN: “Lana is fervent wandelaar en heeft een aansprekende, positieve toon. Ze gaat mooie wandelverhalen voor onze community in beeld brengen die inhaken op voor ons belangrijke trends en prikkelende thema’s.”
In de eerste video’s komen thema’s aan bod zoals de toegankelijkheid van de natuurpaden, wandelen met een beperking, de toegenomen regeldruk bij wandeltochtorganisatoren en wandelergernissen. Wandelaars worden gevraagd naar hun mening en daarnaast staat in elke video een wandelverhaal centraal.

Op missie
De Wandelaar des Vaderlands gaat zich daarnaast inzetten voor meer en betere wandelpaden. “Vanuit mijn rol wil ik actief actie ondernemen om te zorgen dat er meer en betere wandelpaden komen. Als wandelaar merk ik dat ik regelmatig, noodgedwongen, op fietspaden moet lopen wat zowel voor de fietsers als wandelaars niet fijn is.”

Introductievideo en oproep
Meer informatie over de Wandelaar des Vaderlands is de vinden op www.wandel.nl/wandelaar-des-vaderlands. Op deze pagina stelt de Wandelaar des Vaderlands zichzelf in een introductievideo aan je voor. Wil jij ook iets aankaarten dat leeft in de wandelwereld? Heb je ideeën voor een reportage in de videoserie? Neem dan contact op met de Wandelaar des Vaderlands via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.