Ken je ritme, controleer pols voor hart en hoofd

De werkgroep Beroertepreventie kondigt de introductie aan van de campagne ‘Ken je ritme, controleer pols voor hart en hoofd’ in Nederland. Deze campagne, geïnitieerd door de Werkgroep Beroertepreventie, een multidisciplinair team van cardiologen, neurologen, huisartsen, praktijkondersteuners, trombose-experts en de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, heeft tot doel het bewustzijn over boezemfibrilleren te vergroten en daarmee beroertes te voorkomen.

Monique Lindhout, voorzitter patiëntenvereniging Hersenletsel.nl benadrukt het belang van deze campagne: “Als er vanuit de politiek onvoldoende aan preventie wordt gedaan, is het tijd om zelf in te grijpen en Nederland bewust te maken van de stappen die genomen kunnen worden om het risico op een beroerte te verminderen. De impact van een beroerte is namelijk enorm. Na een beroerte wordt het leven van een patiënt en ook voor diens naasten nooit meer hetzelfde. Zelf regelmatig de hartslag controleren is een eerste stap om veel leed te voorkomen.”

Elk jaar verandert een beroerte (ook wel herseninfarct genoemd) het leven van talloze mensen en hun naasten drastisch. Een groot aantal van deze levensveranderende gebeurtenissen had voorkomen kunnen worden. Het begint allemaal met vroegtijdige detectie en behandeling van de oorzaken van een beroerte. Helaas staat preventie van deze aandoening niet hoog op de politieke agenda in Nederland. Maar recent onderzoek, uitgevoerd door KPMG in opdracht van de Tweede Kamer1, wijst duidelijk op de enorme voordelen van preventie en vroegtijdige herkenning van aandoeningen die tot een beroerte kunnen leiden. Minister Kuipers heeft dit rapport eind augustus ingediend, maar tot nu toe is het niet aan de orde gekomen in de Tweede Kamer.

Een van de belangrijkste risicofactoren voor een beroerte is boezemfibrilleren, een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. Mensen met boezemfibrilleren hebben maar liefst vijf keer meer kans op een beroerte dan mensen met een normaal risico. Schokkend genoeg leven er in Nederland heel veel mensen met deze aandoening zonder het te weten. Dit betekent dat jaarlijks duizenden beroertes optreden die met een goed preventiebeleid voorkomen hadden kunnen worden.

In reactie hierop roept de Werkgroep Beroertepreventie Nederland op zélf de regie te nemen. Volgens Martin Hemels, cardioloog en lid van de Werkgroep, is vroegtijdige detectie essentieel: “Boezemfibrilleren is een stille bedreiging die duizenden Nederlanders treft, vooral ouderen. Vroegtijdige detectie kan het verschil maken tussen een gezond leven en een leven dat door een beroerte getekend is. Het identificeren van risicofactoren zoals boezemfibrilleren is de eerste stap naar een gezondere toekomst. Onze boodschap aan Nederland: Ken je ritme, controleer je pols voor hart en hoofd!”

Ontdek meer informatie over boezemfibrilleren en hoe je de polscheck doet op www.beroertepreventie.nl/kenjeritme

De campagne ‘Ken je ritme, controleer je pols voor hart en hoofd’ is geïnitieerd door de Werkgroep Beroertepreventie en wordt mede mogelijk gemaakt door de alliantie Pfizer/BMS.

kenjeritme header beroertepr