Suppen, sportief en gezellig!

Fitnessgoeroe Arie Boomsma heeft er al een boek over geschreven; om zo fit mogelijk oud te worden. Door fit te blijven verbetert je levenskwaliteit en kun je langer zelfstandig dingen blijven doen. Er zijn vele mogelijkheden om fit te worden of te blijven zoals krachttraining, tennis of zwemmen. Maar je kan ook gaan suppen!

Uiteraard is suppen een hele fijne en ontspannende bezigheid om te doen. Bij elke slag met je peddel in het water laat je letterlijk een stukje van je gedachten los. Daarnaast is suppen ook erg goed voor je gehele lichaam.

Door Margriet Koeman

Je wordt door het suppen krachtiger, je werkt aan je core en het allerbelangrijkste is dat je werkt aan je evenwicht. Dit zijn vaardigheden waarin je in je dagelijkse leven veel profijt van hebt. Kortom wordt je door het suppen sterker en je verbetert je balans aanzienlijk.

Omdat suppen een zeer toegankelijke sport is die je tot op hoge leeftijd nog kan doen is het nooit te laat om er nog aan te beginnen. Er zijn scholen die speciale 55 Plus lessen geven. Dan wordt het tempo in zijn algemeenheid en het tempo van aanleren aangepast. Op deze manier heeft iedereen de tijd om de techniek goed aan te leren en dat is heel belangrijk om blessures te voorkomen. Daarbij ligt, naast de techniek, ook de nadruk op een stuk ontspanning en het een zijn met de natuur.

Als je nog nooit hebt gesupt dan begin je eerst met de beginnerscursus. In de beginnerslessen leer je staan, de juiste techniek, bochten maken en hoe je weer veilig op je sup kunt komen voor als je eraf valt. Wij raden je aan om deze eerst te volgen, zodat je de beginselen van het suppen beheerst. Mocht je niet kunnen op de dag dat het gegeven wordt dan is er de mogelijkheid om een privéles te boeken.

Na de beginnerslessen kan je zelf op stap met je eigen sup of je aansluiten bij een supschool. Veel supscholen organiseren gevarieerde leuke tochten en dan is er altijd een instructeur aanwezig voor de begeleiding of om te helpen mocht het nodig zijn. Maar er zijn ook speciale 55 Plus tourtochten o.a. bij ikSUP Loosdrecht waarbij het tempo wordt aangepast en er voldoende pauzes worden ingelast want het gaat natuurlijk ook om de gezelligheid.

Mocht je wel eens een poging hebben gedaan maar lukte het niet om te gaan staan of viel je er steeds af. Wees gerust, er zijn veel supboards in omloop en niet alle boards zijn even stabiel. Hoogstwaarschijnlijk lag het aan het board en niet aan jou. Een goede supschool investeert in duurdere boards, wat ten goede komt aan de stevigheid en stabiliteit van het board. En beschikken ze over boards van verschillende formaten en merken. In het begin maak je een introductie met een iets breder en stabieler board, zodat je rustig kan wennen aan de stabiliteit. Op deze manier kan je langzaamaan naar een steeds sneller en iets minder stabiel board indien gewenst. Wil je lekker op een breed en stabiel board blijven staan dan is dat natuurlijk ook goed. Want bij het suppen is er maar één ding belangrijk en dat is dat je je comfortabel voelt en geniet.