Steeds meer Nederlanders strijden tegen nierschade

Nierschade is een onderbelicht en groeiend probleem met een enorme impact voor patiënt én samenleving. Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al nierschade. En dit aantal neemt toe. Veel voorkomende oorzaken van chronische nierschade zijn diabetes en hoge bloeddruk. Ook hart- en vaatziekten, ouderdom of leefstijl factoren verhogen het risico op chronische nierschade. Nierschade is bovendien onomkeerbaar. Als we niets doen, wordt het de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Onnodig, omdat je veel nierschade kunt voorkomen.

Evelien van den Bos kreeg op jonge leeftijd diabetes en was altijd moeilijk ‘instelbaar’. Hierdoor schommelde haar bloedsuikerspiegel enorm. Door die diabetes en de schommelende bloedsuikers kreeg ze op haar 25e nierschade. Dat werd steeds erger, tot haar nieren helemaal niet meer functioneerden.

Impact op je leven
Maar Evelien had geluk: ze kreeg op haar 36e een donornier én een donoralvleesklier. Nu voelt ze zich veel beter. Ze heeft het fijn samen met haar partner en hondje Molly. Toch is ze nog vaak moe, ze moet soms ‘nee’ zeggen en heeft geen kinderen gekregen. “Dat werd echt afgeraden, want je kunt dan veel zieker worden. Ik ben nu ook gelukkig, maar ik vond dat misschien wel het allerergste.” Evelien vindt de voorlichting van de Nierstichting heel belangrijk. Over hoeveel impact nierschade op je leven heeft en hoe je die schade kunt helpen voorkomen. Zo komen er hopelijk minder mensen met nierschade. Én hierdoor hoeven mensen met nierschade minder vaak uit te leggen wat er met ze aan de hand is. “Want dat is soms best vermoeiend”, zegt Evelien.

Wat kun je zelf doen?
Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken, maar ongeveer 85% van de Nederlanders eet te veel zout. Vaak zonder het zich te realiseren. Producten zoals kaas, bewerkt vlees, kant-en-klare vleesvervangers en soepen en sauzen uit een pakje bevatten meer zout dan veel mensen doorhebben. Gelukkig zijn er genoeg lekkere én zoutbewuste alternatieven.

Tips om minder zout te eten

• Kies het minst zoute product
Door dezelfde producten van verschillende merken te vergelijken zul je ontdekken dat het zoutgehalte kan verschillen per merk. Check dus even het zoutgehalte op het etiket.
• Kook zoveel mogelijk vers
Als je verse groente, vlees of vis gebruikt, eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zout-bewuste manier bereiden met verse ingrediënten.
• Gebruik verse kruiden en specerijen
Welke smaakmakers gebruik je het meest? Kun je deze vervangen door een zelfgemaakte variant? Begin eens met een sladressing van olie, azijn en knoflook. Klaar voor een volgende stap? Meng je eigen kruiden en leg voorraadjes kruiden-mixen aan.

Lees hier verder over het voorkomen van nierschade: www.nierstichting.nl/nierschade-voorkomen

Minder zout eten is makkelijker dan je denkt
Proef zelf hoe lekker zoutbewust eten is.

Ga direct aan de slag met dit magazine boordevol zoutbewuste recepten. Ook lees je inspirerende interviews en tips om minder zout te eten.

Download het magazine via:
www.nierstichting.nl/lekkergezond

 

De missie van de Nierstichting
Wij zetten alles op alles voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten, waarin mensen met een nierziekte zoveel  mogelijk het leven kunnen leiden waar zij zelf voor kiezen en dragen bij aan een gezonder Nederland door kennis van het cruciale belang van gezonde nieren te vergroten.
Kijk voor meer informatie op www.nierstichting.nl