“Ouderengeneeskunde aan huis voorkomt belastende ziekenhuisbezoeken”

Een bezoek aan het ziekenhuis is voor kwetsbare ouderen vaak belastend. In Amsterdam kunnen huisartsen een specialist ouderengeneeskunde vragen om bij ouderen thuis langs te gaan voor medische zorg en ondersteuning. Projectleider Barbara Wendrich van het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam (NOA): “Doordat we vaak in een vroeg stadium bij de mensen thuiskomen, kunnen we niet alleen ziekenhuisbezoek voorkomen, maar ook verpleeghuisopname uitstellen.” Zorgverzekeraars hebben de uitbreidingsplannen onlangs goedgekeurd. Zo kunnen nog meer huisartsenpraktijken deze unieke vorm van zorg bieden aan hun patiënten. 

Op de foto: Jochem Klijnman, één van de pioniers van het eerste uur, die het NOA mede heeft mogelijk gemaakt.

Binnen het NOA werken de specialisten ouderengeneeskunde van maar liefst zeven zorgorganisaties samen. Karolien Biesheuvel is een van die specialisten die op de fiets de wijk ingaat. Ze legt uit: “Als specialist ouderengeneeskunde ondersteun ik de huisarts, zodat patiënten met complexe problemen passende zorg krijgen. In die rol adviseer ik huisartsen en schets ik hen wat er mogelijk nog met de patiënt kan gebeuren en hoe ze daarop kunnen inspelen.” Behalve voor huisbezoek kunnen de huisartsen ook bij het NOA aankloppen voor telefonisch overleg over complexe vragen.”

Waardevolle aanvulling
De Amsterdamse huisartsen zijn erg tevreden over de ondersteuning van het NOA. Huisarts Jeroen Baars: “Thuis wonen is een groot goed, ook als je gezondheid minder wordt. De specialist ouderengeneeskunde in de buurt vormt een waardevolle aanvulling op onze zorg. Wat ons betreft versterken we de samenwerking nog verder. De financiële support van de zorgverzekeraars is er, dus laten we samen de passende zorg voor het groeiend aantal thuiswonende ouderen in Amsterdam nog verder verbeteren.”

NOA eerstelijn is een unieke samenwerking van zeven Amsterdamse zorgorganisaties: Amsta, Amstelring, Cordaan, Evean, Family Supporters, Vivium en ZGAO en ketenpartners Amsterdamse Huisartsenalliantie, Amsterdam UMC, Amsterdam Vitaal & Gezond en de SIGRA.