Het belang van zoutbewust eten

Nierschade is een onderbelicht en groeiend probleem met een enorme impact voor patiënt én samenleving. Zo’n 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al nierschade. En dit aantal neemt toe. Nierschade is onomkeerbaar. Als we niets doen, wordt het de komende jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer 5. Onnodig, omdat je veel nierschade kunt voorkomen. Onder andere door zoutbewust te eten.

Wie kan nierschade krijgen?
Iedereen kan nierschade krijgen. Bovendien zijn er grote groepen Nederlanders die extra risico lopen, vaak zonder dat ze dit zelf weten. Met name mensen met diabetes, mensen met een hoge bloeddruk en/of hart- en vaatziekten en mensen ouder dan 70 jaar hebben een verhoogd risico op nierschade. Ook mensen met overgewicht lopen extra risico. Daarnaast speelt leefstijl een rol in het ontstaan van nierschade, zoals het eten van te veel zout.

Té veel zout is schadelijk voor de niergezondheid van iedereen. Maar het is extra schadelijk voor mensen die al nierschade hebben en voor mensen die extra risico lopen op nierschade. Daarom zet de Nierstichting zich in voor een zoutbewust leven. Met tips en recepten bieden we je makkelijke én lekkere alternatieven. Minder zout, lekker gezond.

Hoe zoutbewust ben jij?
Bijna alle Nederlanders eten te zout. Gemiddeld tot wel een kilo per persoon per jaar te veel, vaak zonder het zich te realiseren. Dat komt vooral doordat veel alledaagse producten misschien gezond lijken, maar veel meer zout bevatten dan mensen denken. Denk hierbij aan kaas en vlees(waren), vleesvervangers, sauzen en smaakmakers.

Weet jij welk product zoutbewust is? Een hamburger of een tartaar? Test je kennis en doe de Goed of Zout Quiz van de Nierstichting. Scan de QR-code of ga naar: Quiz.goedofzout.nl

Feiten en fabels over zout
Er bestaan veel misverstanden over zout. Kun jij de feiten over zout onderscheiden van de fabels?

Feit of fabel? Medicatie werkt slechter door zout
Feit. Ook als je medicijnen slikt tegen hoge bloeddruk, of om verergering van nierschade tegen te gaan, is minderen met zout belangrijk. Medicijnen tegen hoge bloeddruk en tegen vermindering van nierschade werken namelijk minder goed als je te veel zout eet.

Feit of fabel? Als ik het zoutvaatje laat staan, gebruik ik niet meer dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag
Fabel. Zelf geen zout meer toevoegen tijdens het koken of aan tafel is een stap in de goede richting. Maar het is waarschijnlijk niet genoeg om je zoutconsumptie te verlagen naar 6 gram zout per dag (de aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid) of minder. Dat komt doordat 80% van het zout komt van bewerkte voedingsmiddelen. Het is daaraan toegevoegd als smaakmaker of conserveermiddel.

Feit of fabel? Gezond zout is niet schadelijk
Fabel. Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn het niet. Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Zulke zouten bevatten wel wat mineralen en spoorelementen, zoals jodium, magnesium en calcium. Maar dit is zo weinig, dat ze niet bijdragen aan het behalen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van deze elementen. Het belangrijkste ingrediënt van deze producten is natriumchloride (NaCl), dat is keukenzout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere.

Proef zelf hoe lekker zoutbewust eten is.
Wil je direct aan de slag met recepten met minder zout? Ga naar de website van de Nierstichting voor het recept 'couscous met groene asperges, munt, doperwtjes en kippendij' of vraag één van de digitale receptenboekjes aan.

De missie van de Nierstichting
Wij zetten alles op alles voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten, waarin mensen met een nierziekte zoveel mogelijk het leven kunnen leiden waar zij zelf voor kiezen en dragen bij aan een gezonder Nederland door kennis van het cruciale belang van gezonde nieren te vergroten.
Kijk voor meer informatie op www.nierstichting.nl