Duizeligheidsklachten?

Patiënten met langdurige duizeligheid krijgen nog te vaak ineffectieve medicatie voorgeschreven door de huisarts. Amsterdam UMC ontwikkelde een wetenschappelijk bewezen remedie tegen duizeligheidsklachten. Deze oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is nu onderdeel van de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten en is bovendien gratis online beschikbaar.

Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten waarvoor mensen de huisartsenpraktijk bezoeken. 1 op de 4 mensen krijgt ooit last van duizeligheid. Bij 85 plussers is dat zelfs 50%. Duizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwichtssysteem. Langdurige duizeligheid is een hele vervelende klacht, die een grote invloed op het leven van patiënten kan hebben.

Bewegen effectiever dan medicatie bij langdurige duizeligheid
Voor langdurige duizeligheid zijn geen effectieve medicijnen beschikbaar. Toch schrijven huisartsen tot nu toe nog bij ongeveer 1 op de 10 patiënten met duizeligheid medicijnen, zoals bètahistine, voor. De oefentherapie 'vestibulaire revalidatie', waarbij patiënten met bewegingen van ogen, hoofd, en lichaam hun evenwichtssysteem herstellen, is wél wetenschappelijk bewezen, maar wordt nog nauwelijks gebruikt.

Om de inzet van de oefentherapie te vergroten, hebben huisarts-onderzoekers van Amsterdam UMC in 2019 een onlineversie ontwikkeld genaamd Vertigo Training. In samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en patiëntenorganisatie Stichting Hoormij•NVVS is het nu gelukt om deze online behandeling op te nemen in de landelijke richtlijn. Het is gratis beschikbaar voor alle mensen met langdurige duizeligheid in Nederland.

Verder lezen? Voor € 14,50 per jaar heeft u volledig toegang op vijftigplusonline.nl en kunt u alle artikelen lezen. Klik hier voor een digitaal abonnement.