Reizen met leeftijdskorting
Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en personen van 65 jaar en ouder hebben in bus, tram en metro recht op 34% korting, dat noemen we leeftijdskorting. In de provincie Noord-Brabant hebben jongeren tussen de 12 en 18 jaar ook recht op deze korting. Deze leeftijdskorting kan nu ook worden toegevoegd aan je betaalpas. Handig! Je hebt geen OV-chipkaart meer nodig, hoeft geen saldo meer op te laden en het scheelt een pas in je portemonnee!
Hoe werkt het?
- Download de OVpay app in Google Play store of App store.
- Log in op de app door je naam en e-mailadres in te vullen. Je krijgt een email met een code die je in de app invult.
- Voeg je betaalpas of creditcard toe. Dat doe je door in de app naar ‘Passen’ te gaan en vervolgens op ‘+ pas toevoegen’ te klikken.
- Selecteer de optie ‘Leeftijdskorting toevoegen’.
- Maak een profiel aan, daarvoor vul je in je naam en geboortedatum in. Ook maak je in de app een duidelijke foto van jezelf.
- Je hebt nu leeftijdskorting toegevoegd en je kan reizen in bus, tram en metro met korting!
Als je bij stap 2 hebt aangegeven dat je push berichten wilt ontvangen dan krijg je na het activeren van leeftijdskorting een bevestiging op je telefoon. Ga je reizen dan ontvang je een melding als je bent ingecheckt. Check je weer uit dan ontvang je daar ook een melding van, met daarbij een overzicht van de kosten die je hebt gemaakt.
Praktische tips
Het meest handig is om leeftijdskorting toe te voegen aan je fysieke betaalpas of creditcard. Het is ook mogelijk leeftijdskorting toe te voegen aan je digitale betaalpas, maar let dan wel goed op! Banken vervangen regelmatig digitale betaalpassen, zonder dat je dit doorhebt en daar een melding van krijgt. Leeftijdskorting moet je dan opnieuw aan je nieuwe digitale betaalpas toevoegen. Het tussentijds vervangen doet de bank om fraude te voorkomen. Check daarom regelmatig of leeftijdskorting nog wordt berekend. Dit zie je terug in je reiskosten. Als je pushmeldingen hebt aanstaan om zeker te zijn dat je bent inen uitgecheckt en je deze niet meer ontvangt, kan dat een indicatie zijn dat je digitale betaalpas niet langer is gekoppeld.
Reizen met je betaalpas in het openbaar vervoer
Betalen met een betaalpas of creditcard werkt heel eenvoudig. Het is bijna hetzelfde als contactloos betalen in de supermarkt. Om in te checken houd je de pas tegen de kaartlezer aan, en bij het uitchecken nog een keer. Let op dat je telkens dezelfde betaalpas gebruikt. Op basis van de haltes of stations waar je inen uitcheckt, wordt de ritprijs bepaald. Het voordeel is dat je geen saldo meer op de OV-chipkaart hoeft te zetten; je kunt meteen gaan reizen! Alle ritten van één dag worden verzameld en bij elkaar opgeteld. In de nacht op de volgende dag wordt het totaalbedrag in één keer afgeschreven van je rekening. In de OVpay app kun je een maandelijks overzicht maken van je reizen, voor bijvoorbeeld het declareren van je reiskosten.
Reizen met een geldig vervoersbewijs in het openbaar vervoer is verplicht. Reizen met je betaalpas is een geldig vervoersbewijs. Bij controle vraagt de controleur je betaalpas op het apparaat van de controleur te leggen. Op het scherm ziet de controleur je laatste incheck en, als je leeftijdskorting hebt geactiveerd, ook je pasfoto. Zo ziet hij of je geldig reist. Twijfelt de controleur of je recht hebt op leeftijdskorting dan vraagt hij je naam en geboortedatum op om deze te kunnen checken met je ID. Goed om te weten: de controleur ziet verder niets op het apparaat. Zeker je bankgegevens niet!
Reis zorgeloos nu ook met leeftijdskorting op je betaalpas in het openbaar vervoer! Raadpleeg ook de website ovpay.nl/leeftijdskorting Daar vind je bijvoorbeeld een handige instructiefilm die je helpt leeftijdskorting op je betaalpas te activeren.