Pensioengerechtigde leeftijd speelt geen rol in het aangrijpen van nieuwe kansen

Lichaam en geest zijn bij Pieter Heesterman (69) nog in goede conditie. En belangrijker, hij heeft dagelijks veel plezier in zijn werk. En dat al bijna 40 jaar bij dezelfde werkgever, de Belastingdienst. De laatste jaren als teamleider van de afdeling Dienstverlening in de regio Utrecht.

Op 4 maart werd hij 70. "Nu mijn laatste klus erop zit, krijg ik meer rust. Om te tuinieren, op te passen op mijn kleindochter, te genieten van kunst en cultuur en tijd te maken voor twee vrijwilligersfuncties."

Pieter Heesterman is klaar voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Dit jaar gaat hij écht met pensioen. Hij was dit in het voorjaar van 2020 al van plan, op z'n 67ste. De corona-uitbraak, begin 2020, had echter een grote impact op de fysieke dienstverlening van de Belastingdienst. "Doordat alle kantoren dichtgingen, moesten we snel de telefonische hulp bij belastingaangifte organiseren. Mijn directeur vroeg mij, met mijn kennis van HR en Excel, om hieraan mee te helpen. We hebben dit in 2020 in een mum van tijd voor burgers georganiseerd. Voor mij was het een mooie uitdaging om in crisistijd maatschappelijk betrokken te blijven", zo vertelt Heesterman.

Werk als sociale functie
Dit grote aanpassingsvermogen heeft ook te maken met zijn pragmatisme. Een vakantie boekt Heesterman vaak een paar dagen van tevoren, een lekkende kraan probeert hij eerst zelf te repareren, en op het werk schrijft hij plannen die altijd het belang voor burgers voorop stellen. "Het werk als dienstverlener binnen de Belastingdienst heeft ook een sociale functie. Je staat klaar voor mensen die hun belastingzaken even niet kunnen doorgronden, bijvoorbeeld door een levensgebeurtenis. Daarnaast staan we op onze locaties klaar voor mensen met financiële problemen, of voor hen die hierin dreigen te komen. Onze baliemedewerkers stimuleer ik dan altijd om in het persoonlijk contact met mensen maatwerk toe te passen. Daar krijgen ze van mij, binnen de wettelijke kaders, maximale ruimte voor."

Complimenten voor medewerkers
Er schuilt een docent in Pieter Heesterman, hoewel hij hiervoor nooit enige ambitie had. Dat zeggen ook collega's die al jaren met hem samenwerken. "Je kunt altijd bij hem binnen lopen voor hulp of een advies", stelt medewerker Dienstverlening Zakia Youssfi. "Hij drukte mij daarnaast jaren op het hart om een mbo-opleiding te volgen. Daardoor heb ik nu een nieuwe coördinerende functie binnen de Belastingdienst." Ook medewerker Dienstverlening Ria Broekman prijst Heesterman's coachende rol en prettige samenwerking. "Hij maakt complexe zaken simpel, waarbij hij ons zélf laat nadenken over een oplossing voor burgers. Voor dat bewustwordingsproces neemt Pieter alle tijd." Heesterman lacht om de complimenten. "Ik vind het mooi om beleid vanuit de directie te vertalen naar de praktijk. Neem integrale klantbehandeling, oftewel het even een stap verder kijken dan de vraag waarmee een inwoner onze balie bezoekt. Diverse medewerkers pasten dit al jaren toe. Dan wil ik hen laten inzien dat zij aan de wieg hebben gestaan. Zij verdienen hiervoor de complimenten."

Oog hebben voor angst en verdriet
Hoewel hij hét voorbeeld is dat een pensioengerechtigde leeftijd geen rol speelt om te blijven werken, trekt Heesterman eind december toch echt de deur achter zich dicht. Hij is dan bijna 70 jaar en gaat genieten van andere zaken. "Zo wachten twee nieuwe vrijwilligersfuncties voor besturen. Beiden houden verband met mijn grote hobby kunst en cultuur." Heesterman kijkt ernaar uit en laat zijn werk met een gerust hart achter. "Er staat een volwassen en klantgericht team voor onze digitale en fysieke dienstverlening. Dit levert ook weer nieuwe uitdagingen op. Toch geef ik mijn opvolger een écht belangrijk advies mee. Neem altijd de tijd voor mensen. En houd ook oog voor de angst en het verdriet die schuilgaan achter de getallen. Dan straal je uit mee te werken aan een Belastingdienst die klaar staat voor mensen."