Schiedam als centrum van gedistilleerd tijdens Jeneverfestival 2024

Schiedam, de hoofdstad van het gedistilleerd, is wederom het toneel voor het Jeneverfestival 2024. Liefhebbers kunnen zich op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april onderdompelen in de wereld van het gedistilleerd. Meer dan dertig distillateurs uit geheel Nederland presenteren zich dit jaar in de Havenkerk met producten, workshops en proeverijen.

De organisatie van het Jeneverfestival is traditiegetrouw in handen van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

“Niet alleen grote merken zijn vertegenwoordigd; ook de kleine ambachtelijke distillateurs presenteren zich graag tijdens het Jeneverfestival. Het Jeneverfestival neemt voor gedistilleerd Nederland een unieke plaats in”, aldus directeur Diederik von Bönninghausen. “Distillateurs en merkeigenaren zien het Jeneverfestival als hét moment voor een herintroductie of lancering van hun producten. Zo heeft het Jenevermuseum een primeur met een tien jaar gelagerde jenever, die in samenwerking met Wynand Fockink is ontwikkeld. Deze jenever is drie jaar gelagerd op ex-bourbonvaten en daarna nog zeven jaar op een Limousinvat en wordt op vatsterkte (62,9%) uitgebracht. Een unieke samenwerking.”

Vrijdag 5 april 20:00 – 00:00 uur Opening party: Steamdam
Net zoals vorig jaar start het Jeneverfestival op de vrijdagavond. Een DJ en de Big Band Barend Hoek Collective zorgen voor de perfecte sfeer. Vanaf 20.00 uur gaan de deuren open. Dit feestje heeft als thema ‘Steampunk’. Op deze speciale thema-avond zijn de verschillende stands van de distillateurs niet geopend. Er staat wel een team van bartenders klaar om cocktails te serveren en er is een foodtruck aanwezig.

Zaterdag 6 april 13:00 – 20.00 uur
Het Jeneverfestival 2023 wordt zaterdag 6 april om 13.00 uur officieel geopend door burgemeester Bergmann. De circa dertig distillateurs presenteren vanaf dat moment een gevarieerd aanbod van het gedistilleerd. Twee dagen lang, zaterdag en zondag, kan het publiek presentaties bijwonen van diverse merken en (tegen betaling) workshops en proeverijen volgen waarmee distillateurs de achtergrond van hun producten belichten. De binnenplaats van het Jenevermuseum is beide dagen omgetoverd tot een ‘Garden of Eden’ powered by Eden Jenever en Sdam. Buiten de Havenkerk staan enkele foodtrucks opgesteld.

Presentatie Stokerstrots 2024
Zaterdag vindt de presentatie plaats van de Stokertrots 2024. Dit is een moutwijnjenever met toevoegingen van bijzondere ingrediënten die volgens eeuwenoude methode is gestookt in de historische branderij van het Jenevermuseum. Hoofdstoker Rutger Vismans reikt de eerste fles Stokerstrots uit aan burgemeester Bergmann.

Zondag 7 april 13:00 uur – 19:00 uur
Cocktailwedstrijd
Ook op zondag 7 april staat het gedistilleerd vanaf 13.00 uur centraal in de Havenkerk. Om 15:00 uur begint de Cocktailwedstrijd, waar bartenders uit heel Nederland tegen elkaar strijden. Deze wedstrijd is inmiddels uitgegroeid tot een van de toonaangevende en spectaculairste wedstrijden voor cocktailbars in Nederland.

Jeneverfestival 2024: vrijdag 5 april 20:00 uur tot 00:00 uur, zaterdag 6 april van 13.00 – 20.00 uur en zondag 7 april van 13.00 – 19.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via  jeneverfestival.nl