Zestig jaar haartrends startte met de 'Carmen Krulset'

Haartrends, ze zijn van alle tijden. Net zoals de producten om die kapsels te creëren. Toch bracht één uitvinding begin jaren '60 een revolutie teweeg: de elektrische haarkrulspeld ofwel de Carmen Krulset. Waar vrouwen in de jaren '50 nog wekelijks uren bij de kapsalon onder de droogkap doorbrachten, maakte deze uitvinding het mogelijk om thuis binnen tien minuten hetzelfde resultaat te behalen.

Het bijzondere verhaal van deze uitvinding, die de eerste baan betekende voor duizenden vrouwen in een Deens stadje en wereldwijd de harten van honderdduizenden vrouwen veroverde, staat centraal in de Deense hitserie 'Carmen Curlers'. 

Het achtdelige 'Carmen Curlers' is geïnspireerd op echte gebeurtenissen en vertelt het verhaal van de Deen Arne Bybjerg Pedersen, een fascinerende man met grote dromen die in de jaren zestig achter één van de grootste Deense zakelijke successen stond. De serie toont tevens het verhaal van alle vrouwen die voor het eerst in hun leven een baan kregen en hun eigen geld gingen verdienen. De setting van de serie is de Swinging Sixties, een periode van kleur, muziek en eindeloze mogelijkheden.

De tijd van big hair, ofwel het Beehive kapsel, als grote haarmodetrend en iconen als Jacqueline Bisset, Brigitte Bardot, Jacqueline Kennedy en The Supremes als grote voorbeeld. Een periode waarin de economie booming was en er een groeiende consumptie ontstond van Amerikaanse producten zoals de vaatwasser, de wasmachine en wegwerpluiers. Met splitscreens, voice-overs en dynamische flashbacks leggen de makers in 'Carmen Curlers' de energie, rusteloosheid en de dromen van die tijd vast.

Perfect gekruld haar in 10 minuten
'Carmen Curlers' start in 1963 wanneer de charismatische ondernemer Axel in een advertentie stuit op een bijzondere uitvinding: de elektrische haarkrulspeld. Deze revolutionaire uitvinding belooft een prachtig krullend kapsel in 10 minuten. Een aanzienlijk snellere, goedkopere en minder pijnlijke manier dan in die tijd gebruikelijk. Wat begint als een kleine operatie in zijn kelder leidt Axel al snel naar wereldwijd succes en een fabriek met 3.500 medewerkers. De serie neemt ons mee op een hartverwarmende, emotionele reis en laat zien hoe de uitvinding in veel opzichten een 'gamechanger' voor vrouwen was.

Op vrijdag 17 november was de de start van de achtdelige serie 'Carmen Curlers' bij de VPRO op NPO3. Het eerste seizoen is volledig te zien op NPO Plus.