Treed in de voetsporen van de Koninklijke familie

Dat ons Koningshuis en Duitsland nauw verweven zijn met elkaar is bekend. Vele Oranjes trouwden met leden van Duitse adel. In de 20ste eeuw kiezen zelfs alle drie de regerende koninginnen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix een Duitse echtgenoot. Sporen van ons Koningshuis vinden we terug in de vorstelijke Oranjeroute, deze gaat langs 23 Duitse historische plaatsen en steden. Vijftig+ maakte een korte reis van deze 2.300 kilometer lange route en ontdekte de roots van het Huis van Oranje-Nassau!

Tekst en foto's: Mirjam Preusterink

Een reis terug in de tijd
Het startpunt van onze korte Oranjeroute is het romantische plaatsje Braunsfels. Wat hier direct opvalt is het hooggelegen kasteel met zijn opvallende torens. Het lijkt wel een plaatje uit een sprookjesboek.

Het strekt zich uit op de top van een basalt rots en kijkt zo op een majestueuze wijze uit over het stadje en begroet de vele toeristen reeds van ver. Hier werd in 1602 gravin Amalia van Solms-Braunfels geboren. Toen de Spanjaarden de stad bezetten, vluchtte de familie naar Holland. Daar trouwde Amalia in 1625 met Frederik Hendrik van Oranje. Ze lieten Huis ten Bosch in Den Haag bouwen. Hun vijfde dochter, Emilie Albertine Agnes, trouwde met Frederik Willem van Nassau-Diez. Zij werd stammoeder van het Nederlandse Koningshuis. Dit imposante slot is nog steeds in familiebezit en wordt zelfs gedeeltelijk bewoond. Het stijlvol ingerichte kasteel kan bezocht worden. www.schloss-braunsfels.de Combineer dit bezoek met een wandeling door het plaatsje Braunsfels met zijn groene lommerrijke stadspark ‘Herengarten’ en gerestaureerde vakwerkhuizen, kenmerkend door hun fraaie traditionele gevelwerk. Dit zorgt voor een mooie mix van natuur met historie.

Dwalen door paleizen en tuinen
Onze volgende stop is Fulda, gesitueerd in de deelstaat Hessen. Deze stad heeft uitzonderlijk veel gebouwen in barokstijl. In 1704 begon men met de bouw van de reusachtige Bonifatiusdom. Deze kerk is de laatste rustplaats van Bonifatius, op 5 juni 754 vermoord bij Dokkum. Kort daarna verrezen de nog steeds aanwezige Orangerie, de paleistuin en de vele stadspaleizen. Waarschijnlijk niet bij iedereen bekend, maar onze eerste koning Willem Frederik van Oranje regeerde van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda. Toen nog prins, bestuurde hij vanuit het elegante Stadspaleis. De prachtige zalen hiervan geven tegenwoordig een goed beeld van de cultuur aan het hof. Voor de eerste koning van Nederland begon het dus allemaal in Fulda! Tijdens zijn regeerperiode investeerde hij in de gezondheidszorg door het Wilhelms hospitaal te openen en hielp hij met vijftien nieuwe huizen in de Wilhelmstraße de woningnood opteheffen.

Op slechts zeven kilometer van Fulda ligt De Fasanerie, dit imponeerde slot deed dienst als zomerresidentie van Prins Willem Frederik. Het paleis ligt op een iets verhoogd terrein en is omgeven door een prachtig park en bossen. Bezoek de weelderige stijlkamers van dit paleis. De kunstverzameling weerspiegelt de familiebetrekkingen van de landgraven van Hessen met andere Europese vorstenhuizen, zoals de Oranjes. Het bezoek aan het zomerpaleis met een actieve wandeling door het park kan goed worden afgesloten in het bijhorende exclusieve restaurant. Neem een verfrissend glas Riesling van het dichtbijgelegen weingut Prinz von Hessen. In Duitsland zegt men heel toepasselijk: ‘Ohne Fleiß kein Preis’. Vrij vertaald betekent dit: ‘Zonder inspanning geen beloning’.

Dillenburg en het ontstaan van onze nationale kleur: oranje
We gaan even terug naar het jaar 1533. Toen werd onze vader des Vaderlands, Willem van Nassau geboren op Kasteel Dillenburg in het stadje Dillenburg. Hij kreeg de titel ‘van Oranje-Nassau’ pas op latere leeftijd, door zijn neef in Frankrijk. Deze neef: René van Chalon was de baas van het prinsdom Orange in het zuiden van Frankrijk. René stierf in het jaar 1544 en liet al zijn bezittingen na aan zijn neefje Willem van Nassau. Maar niet alleen kreeg Willem het regentschap over het onafhankelijke Prinsdom; ook de benaming ‘Prins’ en ‘Orange’ kreeg hij in zijn titel. Aangezien Orange in het Nederlands Oranje is, werd zijn officiële benaming: Prins Willem van Oranje-Nassau. Ons Koningshuis heeft het woord 'oranje' in de familienaam, daarom is deze kleur onze nationale kleur geworden.

Omdat het oorspronkelijke kasteel in de zevenjarige oorlog compleet verwoest was, werd ter nagedachtenis aan Willem van Oranje op de oorspronkelijk ondergrondse kazematten van de stad de Wilhelmsturm gebouwd. Het complex deed dienst als schuilplaats voor de bevolking tijdens verschillende oorlogen en vanuit hier werd de stad verdedigd tegen de vijand. In deze toren is tegenwoordig het Oranje-Nassaumuseum gevestigd. Behalve de historische bezienswaardigheden in de stad is de natuur in de omgeving de moeite waard. Wie een combinatie zoekt van cultuur en natuur kan in Dillenburg zijn hart ophalen. Bekende lange afstand wandelpaden, zoals de Rothaarsteig- en de Naturpark Lahn-Dill-Berglandroute zijn bij doorgewinterde wandelaars zeer geliefd.

Siegen, de geboorteplaats van de schilder Peter Paul Rubens
Het laatste plaatsje dat we bezoeken is tevens één van de groenste steden van Duitsland. Slenterend over de eeuwenoude kasseien en dwalen langs de romantische pleinen ademt Siegen de sfeer van de Nassaus. Zoals het majestueuze Obere Schloss met het Siegerlandmuseum en het Untere Schloss met de graftombe van Johan Maurits, achterneef van Willem van Oranje. Siegen heeft de bijnaam Rubens Stadt. De Vlaamse schilder Pieter Paul Rubens is er namelijk geboren. In het museum kun je veel van Rubens werken bewonderen, evenals de grootste portrettenverzameling van de Oranje-Nassaus. Het Goldene Krönchen boven op de Nikolaikerk symboliseert het vorstelijke karakter van de stad. Het stadje bestaat voor meer dan de helft uit bos, dat zorgt ervoor dat je hier prima kunt fietsen of wandelen.

Na een flink wandeling of fietstocht in de bossen rondom Siegen, is het goed bijkomen op een gezellig terras of in een echte Duitse Kneipe mit Bier und Bratwurst. Dit is een perfecte afsluiting van deze boeiende reis langs de Oranjeroute. Zum Wohl!

Voor meer informatie kijk op www.germany.travel en op www.oranjeroute.nl