Najaarstip: Kasteel de Haar, vlakbij Utrecht

Ontdek het betoverende Kasteel de Haar, vlakbij Utrecht voor een verfrissend uitje tijdens de herfst. Bezoek het kasteel of maak een heerlijke herfstwandeling in het uitgestrekte landschapspark en de herfstachtige stijltuinen. Stap binnen in een wereld vol weelde en luxe en spraakmakende verhalen over een familie die het grootste kasteel van Nederland liet (her)bouwen, slechts om indruk te maken op familie en vrienden. Bij Kasteel de Haar ervaar je het grootse en meeslepende leven van de adel, van begin vorige eeuw.

Bekijk met eigen ogen het rijk gedecoreerde interieur, van de hand van meesterarchitect Pierre Cuypers, en loop door de vele vertrekken. Ontdek de chique eetzaal, de imposante Main Hall, de Balzaal of de slaapkamers van de baron en barones. Luister naar de verhalen over de welgestelde gasten die op De Haar verbleven, wie het werkelijk aan niets mocht ontbreken. De enthousiaste zaalgidsen vertellen je graag alle verhalen die achter de kasteelmuren schuilgaan.

DSC03139 Aangepast

Vanaf 14 oktober is de speciale rondleiding ‘Onder de pannen’ extra te boeken bij een kasteelbezoek. Een tour, met gids, waarbij je letterlijk onder de pannen van het kasteel komt, boven in de torens en op de weergangen. Plekken hoog in het kasteel die normaal gesproken gesloten blijven voor bezoekers.

DSC03436 Aangepast

Architect Pierre Cuypers had een grote voorliefde voor torens en bijzondere daken. Tijdens de herbouw van Kasteel de Haar kon hij het dan ook niet laten om torens toe te voegen, hoger te maken en te bekronen (voorzien van een kroonachtige top). Zo verhoogde hij de Riddertoren tot wel 36 meter, voegde een verdieping toe aan de Duiventoren en voorzag de torens van houten weergangen. Tijdens ‘Onder de pannen’ krijg je onder andere een kijkje in deze ‘torendolheid’ van Cuypers en ontdek je de functie van de torens en de weergangen. Waarom heet de Duiventoren bijvoorbeeld zo? De rondleiding ‘Onder de pannen’ is dan ook een echte sluip-door-kruip-door-route, waar je door kasten klimt en langs smalle hoge trappen alle hoeken van het kasteel te zien krijgt.

Kamer32 kamerbaron figuranten 2021 rv Aangepast

Ga je met de (klein)kinderen naar Kasteel de Haar? Ook zij zullen zich niet vervelen. Er zijn wisselende speurtochten beschikbaar, voor zowel binnen als buiten, met in de herfstvakantie ‘De barons beestenboel’ in het kasteel.

Vanaf 14 oktober: Rondleiding ‘onder de pannen” Rondleiding ‘

De unieke rondleiding ‘Onder de pannen’ , ook erg leuk met de kleinkinderen, is dé kans om letterlijk onder de dakpannen van het kasteel, boven in de torens en op de weergangen te komen. Bekijk plekken in het kasteel die normaal gesproken gesloten blijven. Zo hoog in het kasteel komt u zelden!

Betreed tijdens deze verkenningstocht de wenteltrappen naar verborgen ruimtes, smalle gangen, torenspitsen, zolders en weergangen hoog boven de grond. Alleen te bezichtigen tijdens deze exclusieve rondleiding.

‘Onder de pannen’ is van 14 oktober tot en met 29 maart 2024 te boeken in combinatie met een regulier kasteelbezoek voor € 5,00 per persoon extra. Kies onder ‘Tickets’ voor ‘Kasteelbezoek inclusief rondleiding’ en selecteer de datum tijdstip van uw keuze. Goed om te weten: vanaf het entreegebouw is het ongeveer een kwartier lopen tot het kasteel. De rondleidingen vertrekken stipt op tijd. Daarnaast bevat de rondleiding veel trappen en is daardoor niet voor iedereen geschikt.

Informatie: www.kasteeldehaar.nl