Einbeck: volop historie en bier
De stad Einbeck, gelegen aan de rivier de Wezer, is een voormalige Hanzestad. Wandelen door de stad is wandelen door het verleden. Prachtige vakwerkhuizen uit de renaissance, vaak rijkelijk gedecoreerd. Vergeet niet omhoog te kijken voor de versieringen, kleuren en indrukwekkend houtsnijwerk. Eén huis springt eruit: het Eikesche Haus, 400 jaar oud en versierd met 100 prachtige koppen en maskers. Tegenwoordig huist hier de toeristeninformatie.
Een ferm glas Einbecker bier
Zeg Einbeck en je zegt bier. De ‘biertraditie’ gaat meer dan 700 jaar terug, toen het Einbecker bier voor grote welvaart zorgde. Bier was toen een stuk gezonder dan water en werd volop gedronken. Een groot deel van de huizen in de stad had brouwrechten. Het waren de vrouwen die de bieren brouwden en dat zorgde voor bierkransjes i.p.v. theekransjes. Kun je je voorstellen hoe dat hier geweest moet zijn? In de stad is een bierwandeling van 2,5 km uitgezet. Volg de sporen van de biergeschiedenis langs het bierpad, aangeduid met witte biervaten op de straat. Weet je na afloop van de wandeling nog niet genoeg over bier en Einbeck? Meld je aan voor een rondleiding bij de brouwerij. Wil je graag de verschillende soorten bier proberen? Wandel naar de Marktplatz, naar Das Brodhaus, de oudste herberg van Nedersaksen voor een proeverij met 5 soorten bier. Trouwens het oudste biervat van Duitsland is te bewonderen in de biertentoonstelling van het StadtMuseum.
Terug in de tijd bij PS. Speicher
Naast bier en vakwerkhuizen staat Einbeck bekend om de oldtimers. Het PS. Speicher museum heeft de grootste collectie oldtimers van Europa. Deze zijn verspreid over meerdere depots. Hier vind je veel over de geschiedenis en ontwikkeling van de auto’s en motoren. De expositie komt voort uit de grootste privéverzameling van de Duitse motoren-verzamelaar Karl-Heinz Rehkopf. De verzameling heeft deze inwoner van Einbeck geschonken aan het museum. Ondertussen is de collectie verder uitgebreid en staan er meer dan 400 klassieke auto’s en motoren. Absoluut een aanrader!
Aan stadsnatuur is er geen gebrek
Het centrum van Einbeck is een goede uitvalsbasis voor een wandeling. Het lommerrijke stadsbos, met zijn wandel en bospaden is bij de bewoners erg populair. Beklim de Altendorfer Berg voor een prachtig uitzicht over de stad. Na een actieve wandeling smaakt een heerlijke lunch of een stuk overheerlijke eigengemaakte taart op het gezellige terras van etablissement Gill & More heel goed. In Duitsland zegt men heel toepasselijk: ‘Ohne Fleiß kein Preis’. Vrij vertaald betekent dit: ‘Zonder inspanning geen beloning’.
Göttingen: stad van de wetenschap en de studenten
De stad is met al zijn pracht en praal een reis door de tijd. In de Middeleeuwen werd Göttingen een rijke Hanzestad. De binnenstad staat nog altijd vol mooie vakwerkhuizen. Aan de universiteit, die in 1734 werd opgericht, gaven ook de bekende sprookjesschrijvers Grimm les. Een leuk weetje: de universiteit reikte al aan 44 latere Nobelprijswinnaars hun diploma uit. Doordat één op de vijf inwoners student is, biedt de stad veel vermaak. Van restaurants en cafés in oude keldergewelven tot winkels en muziekvoorstellingen. Göttingen is niet alleen historisch, maar ook erg gezellig.
Het meest gekuste meisje ter wereld
Op het marktplein van Göttingen zou je zomaar getuige kunnen zijn van een bijzondere gebeurtenis. Wie is afgestudeerd aan de universiteit van Göttingen, mag Ganseliesel namelijk kussen! Jonge mannen of vrouwen in uitgelaten stemming klimmen dan een stukje omhoog bij de fontein en het beeld. Ze geven het vrouwelijke standbeeld een kus op de wang en laten daarna als bedankje een bloem achter in haar mandje. Ganseliesel is een beeld van een ganzenhoedster, bekend van het sprookje. Ze wordt ook wel het meest gekuste meisje ter wereld genoemd – al kust ze nooit terug!
Eyecatcher
Op het marktplein van Göttingen staat het stadhuis uit het jaar 1270. Na talrijke restauraties, mede noodzakelijk door de schade opgelopen tijdens verschillende branden, oogt het stadhuis wonderbaarlijk fraai. De centrale hal van het oude stadhuis is prachtig versierd. De muur- en plafondschilderingen zijn erg gedetailleerd. De taferelen beelden scènes uit het leven tijdens de Renaissance, toen de schilderingen werden gemaakt. Aan de muren hangen schildjes van andere steden. Vanwege de oude Hanzebanden kun je hier ook Nederlandse steden herkennen.
Plezier in het cachot
Het moet een bijzondere tijd zijn geweest, begin 19e eeuw. De studenten kwamen in Göttingen de boel maar al te graag op stelten zetten. Zo resulteerde o.a. het doven van de nachtlantaarns of met honden naar het college te komen in een onmiddellijke gevangenisstraf! En nu komt het: in de studentengevangenis. Een volledig overbodige straf, want het was zeer makkelijk om daar respectievelijk bier, wijn en sigaretten naar binnen te smokkelen. Zo bleek het dus vooral het streven voor iedere student om op z’n minst één keer in deze gevangenis te hebben gezeten, anders had je niet geleefd en was je een sufferd.
Keldergewelven
Een van de leukste bezienswaardigheden van Göttingen zijn de keldergewelven. De Duitse stad heeft er kilometers van. Deze kelders waren vroeger de werkplaatsen van ambachtslieden en monniken, maar ook werden er mensen gevangen gehouden. Het zijn daardoor plekken met een verhaal. Tegenwoordig hebben de kelders een andere bestemming. Sommigen zijn ingericht als restaurant en café, andere juist als winkel. Ook zijn er kelders ingericht als kunstgalerie, badhuis en bierbrouwerij. Een favoriet keldercafé is Trou, de beroemdste en beruchtste studentenkroeg van Göttingen. De voormalig Duitse bondskanselier Schröder kwam hier tijdens zijn studententijd graag.
Witte goud
In 1850 kwam een lokale boer op het idee om honderden meters in de grond te boren. Hij stuitte toen op het witte goud: zout. Het zoute water werd vanuit het ondergrondse meer naar boven gepompt, van een diepte van 450 meter. Vervolgens werd het gedampt in enorme zinken bakken om het zout te winnen. Die techniek wordt nog altijd gebruikt. Saline Luisenhall is daarmee de oudste plek in Europa waar nog op traditionele wijze zout wordt gewonnen. Het zout is populair bij zowel consumenten als grote bedrijven. Zo gebruikt het bekende bedrijf Kneipp Göttinger zout. Koop een zakje voor thuis in de keuken of ga voor de ultieme ontspanning met een behandeling in het badhuis van Saline Luisenhall. Dat is kuren bij de buren. Wel even reserveren van tevoren.
De charmes van deze twee steden zorgen voor een ontspannen vakantie, de afstand tussen de beide steden is ongeveer 40 km. Niet ver weg, ongeveer vier uur rijden van Utrecht, zijn het pareltjes voor een geweldige citybreak!