CODA Paper Art 2023 tot 12 november te zien in CODA Museum Apeldoorn

Voel het oppervlak van het ruwe karton tussen je vingers, houd het witte vel papier tegen het licht en zie de nerven en vezels. Je kijkt naar de schoonheid en eenvoud van onbewerkt karton of papier. Sober en puur, ingetogen en tegelijkertijd al decennialang een bron van inspiratie voor beeldend kunstenaars en vormgevers.

www.coda-apeldoorn.nl/paperart
www.coda-apeldoorn.nl/tickets

Zodra de kunstenaar het ter hand neemt, krijgt het papier of karton nieuwe vormen; vormen die verhalen vertellen, ons raken, beroeren, aan het denken zetten, verbazen en verrassen door het monumentale en imposante of juist het tactiele en gedetailleerde van het kunstwerk. CODA Museum Apeldoorn brengt van 11 juni tot en met 12 november 2023 het werk van 22 kunstenaars uit binnen- en buitenland samen in de elfde editie van CODA Paper Art.

Een aantal kunstenaars realiseerde speciaal voor deze editie van Paper Art nieuw werk. Maartje Korstanje (1982, NL) maakte in opdracht van CODA een nieuw, groot werk waarmee ze de relatie tussen mens en natuur onderzoekt. Stefan Venbroek (1980, NL) creëerde met papier, karton, verf, ecoline en animatietechnieken een bijzondere, hypnotiserende wereld. CODA Paper Art 2023 laat ook zien dat het ambachtelijke van papierkunst heel veel meer is dan knippen en vouwen alleen; de beeldende kwaliteit kan ook voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling en het toepassen van nieuwe technieken en innovatieve materiaalbewerkingen. Kunstenaar en bioloog Ana Oosting (1985, NL) toont bijvoorbeeld de wonderschone complexiteit van een simpele vouw met een variant van Changing the Gaussian Curvature die ze speciaal voor Paper Art ontwikkelde.

PaperArt 2023 056 1920x0

Een aantal kunstenaars besteedt aandacht aan de actualiteit en de maatschappij waarin we leven door met hun werk te reflecteren op sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ook duurzaamheid, klimaatverandering en recycling zijn urgente, terugkerende thema’s. Wessel Verrijt (1992, NL), Majda Vidakovic (1990, RS) en Stijn ter Braak (1995, NL) maken hun levensgrote installaties en monumentale sculpturen met gevonden en hergebruikt materiaal, terwijl Mingus Janssen (1994, NL) zich voor deze editie van Paper Art afvroeg hoe de bloemen, planten en dieren op de Veluwe eigenlijk zelf over klimaatverandering denken. Migratie en de obstakels die vluchtelingen ervaren op hun zware reis komen aan bod in A Paper Monument for the Paperless van beeldend kunstenaar Himmelsbach (1983, NL). Papier is niet alleen het materiaal dat kunstenaars graag gebruiken maar het is ook regelmatig het eigenlijke onderwerp. Ellen Mandemaker (1968, NL) maakte voor het werk in CODA Paper Art installaties waarbij ze gekleurde vellen papier ophing, vouwde en fotografeerde. Door te fotograferen zocht ze een manier om los te komen van het papier, zodat je in de eerste plaats vorm en kleur ervaart en pas in tweede instantie ziet dat het papier is.

PaperArt 2023 141 1920x0

MET KORTING NAAR CODA PAPER ART!
Boek je tickets op www.coda-apeldoorn.nl/tickets, gebruik de code PAPIER50 en bezoek CODA Paper Art met 50% korting! Meer informatie over de tentoonstelling: www.coda-apeldoorn.nl/paperart 

TOUR DE PAPIER
Ontdek al fietsend de pracht van de natuur en (historische) papierindustrie in hartje Gelderland. Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin en de royale geschiedenis van de Veluwe en Apeldoorn ontdekken? Tour de Papier heeft het allemaal! Tour de Papier is gratis verkrijgbaar in CODA en als download op www.coda-apeldoorn.nl/tourdepapier.