46e editie van de Wereldhavendagen

Het programma op de kades is inmiddels compleet. De Wereldhavendagen, het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland vindt plaats op 1, 2 en 3 september in Rotterdam en bestaat naast een kadeprogramma uit excursies, spectaculaire shows op het water, met vaar-, fiets- en wandeltochten en cultureel vermaak. Een evenement waarbij duizenden bezoekers de veelzijdigheid, innovaties en carrièremogelijkheden van de Rotterdamse haven ontdekken. 

Al wandelend langs de diverse kades krijgt men een indruk van wat er speelt in de haven en wie de mensen en bedrijven zijn die de Rotterdamse haven tot zo’n dynamische plek maken. “De activiteiten op de kades tonen hoe divers de bedrijven en mensen in de Rotterdamse haven zijn,” vertelt Sabine Bruijnincx, directeur van de Stichting Wereldhavendagen. “Ze laten goed zien welke kansen er liggen voor jongeren en zij-instromers die geïnteresseerd zijn in een carrière in de haven. Daarnaast ligt de focus op de toekomst: de energietransitie en de digitalisering zijn zeker onderwerpen die aan bod komen.”

foto's: Anna Reitsma

Innovatief en duurzaam
Zo meert containergigant Maersk een schip van maar liefst 200 meter af aan de Wilhelminakade. Het infra- en industriebedrijf Mourik laat aan de Parkkade innovatieve technische snufjes zien, zoals een schone graafmachine op waterstof. Het indrukwekkende kraanschip van HEBO Maritiemservice aan de Holland Amerikakade verricht werkzaamheden aan bruggen en sluizen, maar hijst ook superjachten in en uit het water. Bij de Veerhaven vind je Seabubbles: innovatieve, geruisloze draagvleugelboten die een schone oplossing bieden voor de files in de stad door mensen op een comfortabele manier van A naar B te brengen over de vaarwegen.

De Koninklijke Marine is traditiegetrouw te vinden op de Parkkade met het mariniersdorp, diverse infostands en meerdere schepen, waaronder het fregat Zr.Ms. De Ruyter. Ook zullen zij verschillende indrukwekkende shows op het water laten zien, net zoals de duurzame en net zo spectaculaire E1 powerboats. Dagelijks racen maar liefst vier elektrische E1 RaceBirds tegen elkaar over het water, waarbij ze snelheden tot wel 93km/u bereiken. Bij de kadestand van E1 op de Kop van Zuid leer je alles over deze duurzame manier van racen op het water en stap je zelf in een E1-racesimulator.

Wereldhavendagen Anne Reitsma Fotografie Anne Reitsma Fotografie 1920x0

Ook keert de nautische markt terug op de kades. Nieuw zijn de negen horecapleinen, waadoor het bezoekers aan niets hoeft te ontbreken. En uiteraard kunnen op zaterdagavond duizenden mensen vanaf de kades genieten van de avondshow met optredens, een schepenparade en het traditionele vuurwerk.

Het kadeprogramma van de Wereldhavendagen op 1, 2 en 3 september is gratis te bezoeken. Voor de excursies en verschillende vaar-, wandel- en fietstochten door het havengebied en in de stad moeten wel tickets besteld worden. De verkoop begint op 14 augustus om 12:00 uur. Het al mogelijk om op de website van de Wereldhavendagen tickets te bestellen voor de dagcruise van P&O ferries.

Het volledige tot nu toe bevestigde programma van de Wereldhavendagen is te vinden op wereldhavendagen.nl